perjantai 22. helmikuuta 2013

Tee-se-itse: decoupage-lakka

Decoupage-lakka on nestemäistä ainetta, millä saadaan kiinnitettyä ohutta paperia, esim. servietti (vain ylin kerros, jossa kuva), kiiltokuva tai etiketti koristeeksi erilaisiin pintoihin. Esim. puulaatikko, muovirasia, peili, tuoli, jne.

Täällä on vielä vähän testailut kesken, sillä en ole vielä kankaalle tätä testannut, mutta paperi-lasi-metalli. Näihin tämä ainakin käy. Vauvanruokapurkin kylkeen lakkasin etiketin, jonka piirsin vedenkestävällä tussilla kopiopaperille. (Korkkikin on tarkoitus koristella tällä tyylillä, kunhan kerkiän. Päiväys koskee vauvanruokaa, ei servettilakkaa!! :D)
Alkuperäinen ohje löytyy täältä doityourselfdivas. Ohjeessa käytetään Elmer's glueta, siis Elmerin liimaa, joka on PVA (polyvinyyliasetaatti)-pohjainen. Suomalaisille tämä tarkoittaa Eri Keeperiä!

Mod podge
Tarvitset:

kannellisen lasipurkin
Eri Keeperiä (50ml)
vettä (50ml)

Eli vettä ja liimaa tulee puolet ja puolet. Siis 50% ja 50%. 
1. Kaada ainekset lasipurkkiin.
2. Sulje kansi tiiviisti.
3. Ravista!
4. Valmista käytettäväksi.

Levitä  podgea pinnalle, esim. lasipurkin kylkeen. Aseta kuva varovasti päälle. Sivele pintaan vielä podgea kuvan keskustasta reunoja kohti, jolloin mahdolliset ilmakuplat poistuvat ja pinta jää tasaiseksi. Anna kuivua. Jos haluat, sivele vielä toinen kerros podgea kestävyyttää lisäämään.

Jos haluat koristella esim. tumman puulaatikon, kannattaa maalata (ainakin) koristeltava kohta valkoiseksi/vaaleaksi, tai vaihtoehtoisesti lakata ensin vaaleaa paperia -antaa kuivua- ja vasta sitten lakata varsinainen kuva päälle, näin kuvasta tulee selkeämpi.

Paperi alkoi kostuessaan mukautua lasipurkin pyöristyvään reunaan sekä ylä-että alalaidasta. En nimittäin tullut mitanneeksi purkin sileän osan korkeutta, joten etiketti on leikattu summanmutikassa. Silti jälki on mielestäni aika siistiä. Kestää pyyhkimisen kostealla liinalla.

Kuivuessaan lakka muuttuu läpinäkyväksi, ja hieman mataksi. Jos haluat kiiltävän pinnan, lisää seokseen hieman vernissaa (esim.1tl).

Decoupagelakalla on monta nimeä, kielestä ja valmistajasta riippuen, esim. mod podge, napkin podge, servettilakka jne..Tämä DIY-lakka vaan on huomattavasti halvempaa kuin kaupan hienot, valmiit lakat ja tulos on kuitenkin vähintään yhtä hyvä.

Lisäilen myöhemmin tietoa, miten servietti-kangas onnistui. Innostuksen testailuun aluperin sain Taimitarhalta. Kiitos siitä. :)

Kertokaahan, mitä kivaa te olette keksineet koristella serveteillä, sarjakuvilla tms.? Ja jos olet itse tehnyt mod podgea, millaisia kokemuksia on ollut? Varsinkin, jos olet kankaalle kokeillut, niin kiinnostaa kovasti!

1 kommentti:

  1. Oon joitain kortteja ainakin päällystänyt tuon tapaisella seoksella, kun oon huomannut että sillä tulee kiva yhtenäinen pinta. Ja vihkoon oon talteen laittanut servetin paloja reissuilta eri ravintoloista jne., oot ehkä nähnytkin. Hyvin pysyy :)

    Ja oon miettinyt tässä vähän aikaa että jos me ei hankkiuduta eroon tuosta jakkarasta mikä tuossa pyörii, niin päällystäisin ne puuosat just joillain sarjakuvilla!

    VastaaPoista